Hoşgeldin! En iyi sağlık hizmetinden yararlanacağınız doktorları bulmak artık çok kolay!

Gırtlak Kanserinde Nelere dikkat etmeli?


GIRTLAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gırtlak Kanseri


–       Gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi inatçı ses kısıklığıdır. Daha çok ses tellerinin olduğu bölgenin kanserlerinde, bazen de buraya ilerlemiş diğer bölge gırtlak kanserlerinde görülür. Her ses kısıklığı kanser anlamına gelmez. Nodüller, polipler, ses teli felçleri, enfeksiyonlar da ses kısıklığı yapabilirler. 10-15 günden fazla devam eden ses kısıklığı durumunda mutlaka bir KBB hekimine muayene olunması gereklidir.

–       Diğer bir önemli ve atlanmaması gereken belirti, kulağa vuran ağrıdır. Supraglottik (Ses tellerinin üstündeki) bölgeyle kulağın duyu sinirleri ortak olduğundan ilk belirti kulağa vuran ağrı olabilir.

–       Kanama, özellikle supraglottik kanserlerde ileri dönemlerde görülebilir.

–       Nefes alma zorluğu (dispne) tümörün çok büyüyüp solunum yolunu tıkadığı durumlarda görülebilir.

–       Yutma güçlüğü (disfaji) supraglottik kanserlerde takılma hissi veya yemeklerin geçememesi tarzında kendini gösterebilir.

–       Boyun lenf bezlerinde şişme genellikle diğer bulgulara eşlik eder.

GIRTLAK KANSERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

       Gırtlak kanseri özellikle erken dönemde yakalanmış ise kesin tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Ses telini tutan 1. evre tümörler ışın tedavisi ile veya kordektomi dediğimiz ağız içinden de müdahale ile tamamen şifaya kavuşturulabilir. Orta evrelerde de sesi kurtaracak boğazda açılacak deliği sonra tekrar kapatacak parsiyel larenks cerrahileri yapılabilir. Daha ileri evrelerde gırtlağın tümünün alınması ve boğaza kalıcı bir nefes borusu deliği açılması gerekebilir. Ama bu durumlarda da sonuçlar ve yaşam süresi çok yüz güldürücüdür. Boyun lenf bezleri için boyun lenf bezi ameliyatları, şua tedavisi yapılabilir. Gırtlağı tamamen alınmış kişilerin konuşabilmesi için yemek borusundan konuşma, içerden cihaz takılması veya dışardan cihaz kullanılması denenebilir.

Gırtlak Kanseri ile ilgilenen Doktorlar….

Görüş Ekle

Genel değerlendirme puanı*

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RSS CNN TÜRK

  • Ispanak Besin Değeri: Ispanak Kaç Kalori? 16 Mayıs 2024
    A, B, C, E gibi vücut sağlığı için çok önemli vitaminleri içeren ıspanak, en yararlı sebzeler içinde yer alır. Kış aylarında mutfaklarda çok önemli bir yer tutan ıspanak aynı zamanda demir, fosfat, magnezyum gibi mineraller de içerdiğinden çok değerlidir. Kış aylarında daha güçsüz olan bağışıklık sistemini güçlendirmesi için de sizi çeşitli hastalıklara karşı korur.
  • Kabak Çekirdeği Besin Değeri: Kabak Çekirdeği Kaç Kalori? 16 Mayıs 2024
    Kabak çekirdeği, besleyicilik değeri oldukça yüksek olan bir besin olarak ifade edilebilir. Yapılan araştırmalara göre kabak çekirdeğinin dünyada bilinen en faydalı 8 besin arasında yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır. Uygun fiyatlı bir atıştırmalık olarak bilinmekte olan kabak çekirdeğinin tüketilmesinin sağlık açısından birçok faydaya sahip olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır.
  • Doğum sonrası bu belirtiler depresyon habercisi 15 Mayıs 2024
    Uzun bir hamilelik sürecinin ardından, bebekle kavuşma anı her ne kadar büyülü bir an olsa da, anne ve bebek için de, bir dünyadan başka bir dünyaya da geçiştir aslında. Kadının anneliğe fetüsün ise dünyaya gözlerini açtığı bir süreçtir. Doğum sonrası ilk saniyeler, ilk dakikalar, ilk saatler ve ilk günler hem bebek için, hem de anne […]
  • Kepçe kulak çocuklarda travma sebebi 15 Mayıs 2024
    Kepçe kulak yapısının, birçok çocukta görülebilen ve bazen doğuştan olabilen bir kulak şekil bozukluğu olduğuna dikkati çeken Plastik, Estetik ve Rekonstüriktif Cerrahı Op. Dr. Onur Oğan, bu durumun fiziksel olduğu kadar psikolojik sonuçları da olduğunu ve günümüzde akran zorbalığına yol açabildiğini söyledi.
  • Doğum sonrasında yaşanabilecek sağlık problemleri ve tedavi yöntemleri 15 Mayıs 2024
    Doğum sonrası sık karşılaşılan sağlık problemleri hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Korkut Arslan, “Vajina ve çevresindeki dokular, doğum sırasında önemli ölçüde esniyor. Normalde, bu dokular doğumdan sonra kısmen eski haline dönse de bazen eski darlık seviyesine tam olarak kavuşamıyor. Vajinal genişleme olarak adlandırılan bu durum, cinsel fonksiyon sorunları, idrar kaçırma […]